Değerli Bilim İnsanları,
Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, bugüne kadar misyonunu gerçekleştirmek amacıyla 8 Çalıştay, 1 Kongre, çok sayıda panel ve konferans tertip etmiştir. Bu yıl ise, Uluslararası talep ve ihtiyaçlar dikkate alınarak, Necmettin Erbakan Üniversitesi, SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) ve Konya Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğine gidilmiş ve 07-10 Kasım 2013 tarihinde Konya’da Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi düzenleme kararı alınmıştır.
Sağlıklı olmanın ve kalmanın en temel öğelerinden birisi kuşkusuz sağlıklı beslenmedir. Sağlıklı beslenme ise tarladan sofraya tüm zincirin sağlıklı ve doğru kurgulanmasına bağlıdır. Bunun ilk şartı ise doğru bilgilenmektir. Bu kongrede sağlıklı ve helal ürün seçimi konusu zincirin tüm halkaları göz önüne alınarak “helal ve sağlıklı” bakış açısıyla değerlendirilecektir. Böylelikle hem üreticiler hem de tüketicilerin helal ve sağlıklı gıda duyarlılığı artırılmaya çalışılacaktır.
İnsanın beslenme felsefesinde bilimsel kurallar kadar kültürel eğilimler ve dini inanışlar da önemli yer almaktadır. İslam dini sağlıklı ve helal gıda üretimini, muhafazasını ve tüketimini şart koşmaktadır. Bu hususlar ele alınırken gıda maddesinin hem kaynağı, hem de geçirdiği tüm süreçlerin hassasiyetle ele alınması gerekir.
İnanışlara dayalı gıda seçiminde, uluslararası standartların cevap veremediği ihtiyari ölçüler ve ritüeller bulunmaktadır. Bu ihtiyari kıstaslar, İslam inanışında Kur’an ve Hadis kaynaklı fıkıh ilmi yardımıyla oluşturulmaktadır. Tabii ki fıkıh bilgisinin koyduğu sınırları belirlemede fıkıh ve fen bilimlerinin bir araya getirilmesi ve mutabakatı gerekmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı – İİT (Organisation of Islamic Cooperation – OIC)’ye bağlı olarak çalışan ve İİT üye ülkeleri tarafından kurulmuş SMIIC’in mevcut Helal Gıda Seri Standardları fıkıh kuralları ve fen bilimlerinin gerekleri doğrultusunda hazırlanarak yayımlanmıştır. Bu seri standardlar olan OIC/SMIIC 1, 2 ve 3’ün İİT üye ülkeler arasında ortak ve tek bir uygulama mekanizması tesis ettirmesi beklenmektedir.
Bu kongre, Temel Kaynaklara bağlı kalmak şartıyla helal ve sağlıklı gıda ile ilgilenen kesimleri uluslar arası boyutta bir araya getirmeyi, güncel sorunların tartışılmasını, çözüm ve çözümde usul önerilerini gündeme getirmeyi hedeflemiştir. Özellikle uluslararası mevzuatta yer alan “katkı – kalıntı – kontaminasyon” kavramlarının, İslam fıkhındaki “istihlak” kavramı çerçevesinde uluslararası düzeyde tartışılması açısından bu toplantı bir ilki gerçekleştirecektir.
Bu ilk kongrenin çok sesli bir toplantı olacağı kanaatindeyiz. Dini bilimler ve kaynaklar yanında, ilgili tüm bilim dallarının (fizik, kimya, biyoloji, mühendislik, ekonomi, siyaset, sosyoloji, psikoloji vs.) fikir beyan edebileceği, bazı konuların daha net anlaşılabileceği ve üzerinde mutabakat sağlanabileceği bir toplantı olacaktır.
Kongre lisanı Türkçe ve İngilizce olacaktır. Kongre konuları ehil bilim insanları tarafından davetli konuşmacı şeklinde sunulacaktır. Özellikle genç bilim insanlarından poster sunumları bekliyoruz.
Bu düşüncelerle konuyla ilgili tüm tarafları, “Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresine” davet ediyor, katılımcıları Mevlana diyarı Konya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyoruz.
Saygılarımızla
- Prof. Dr. Adem ELGÜN, Kongre Başkanı
- Prof. Dr. Fatih GÜLTEKİN, Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu Koordinatörü
- Prof. Dr. Muzaffer ŞEKER, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü
- Haluk DAĞ, SMIIC Genel Sekreteri
- Tahir Akyürek, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı
http://ihhfc.helalvesaglikli.org/tr/ linkinden ayrıntılara ulaşabilirsiniz.